Is online shoppen beter voor het milieu?

 

Steeds meer mensen winkelen liever online dan in de winkelstraat. Dat is gemakkelijk, snel en vaak lekker goedkoop. Maar hoe zit het eigenlijk met het milieu? Zorgen al die postbezorgers bij jou aan de deur niet voor extra CO2-uitstoot en is al dat verpakkingsmateriaal geen extra belasting voor de natuur?

Verpakkingsmateriaal
Als je deze vraag goed wilt beantwoorden, is het vooral belangrijk om te kijken wat er gebeurt als een product eenmaal wordt gemaakt. Of je jouw schoenen nu bij de winkel om de hoek haalt of in de korting bij Zalando, het is redelijk om aan te nemen dat ze uit dezelfde fabriek komen.

Vanaf daar verloopt de reis echter wat anders. Als het product voor een fysieke winkel bestemd is, zal het vaak direct naar die winkel worden verstuurd. Daar is typisch geen extra verpakkingsmateriaal voor nodig, of enkel een grote bulkverpakking met meerdere producten in één. Als je het daar koopt, krijg je het meestal gewoon zo mee, soms nog in een eigen doos of met een tasje eromheen. Daar is dus relatief weinig verpakkingsmateriaal voor nodig.

Als het product voor een webwinkel bestemd is, is dat echter anders. Eerst zal het product naar een distributiecentrum van de webwinkel worden gebracht. Daar wordt het nog eens extra goed ingepakt, omdat het in het busje van een postbezorger tussen allerlei andere pakketjes komt te staan. En als het dan bij jou aankomt, gaat al dat materiaal zo de prullenbak of papiermand in. Daar is het milieu dus niet erg mee gediend.

Transport
Omgekeerd is de reis vanaf het distributiecentrum van de webwinkel vaak efficiënter. Dat komt omdat pakketbezorgers hun route zeer goed plannen. Ze hebben vaak ook een pakketje voor je buren en andere mensen in de straat bij zich. Als jij naar de winkelstraat gaat en weer terugkomt, is dat tripje echter enkel voor jou persoonlijk. Dat kost dus onder meer extra CO2-uitstoot, zeker voor de vele mensen die met de auto gaan winkelen.

Andere overwegingen
Bovendien zijn producten in winkels altijd uitgestald in een helder verlichte, goed verwarmde winkel waar de deur ook in de winter vaak wagenwijd openstaat, terwijl het distributiecentrum van een webwinkel de deur goed dicht heeft. Daarentegen worden producten die online worden gekocht vaak geretourneerd, en met name kleding. Dat kost natuurlijk veel extra uitstoot. Het is beslist iets om rekening mee te houden de volgende keer dat je in de korting bij Zalando bestelt!

Conclusie
Of het beter voor het milieu is om in een webwinkel te bestellen, is lastig te zeggen. Als consument is het echter wel belangrijk om rekening mee te houden, bijvoorbeeld door niet te vaak te retourneren en door combinatiebestellingen te doen. Een beter milieu begint bij jezelf!

 

 

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>